2024-2025 Öǧretim Yılı Takvimi
Atatürk Okulunda Eğitim
1971 yılından bu yana köklü geçmişi ile bir marka olan NY Atatürk Okulu ikinci dil olarak Türkçe öğretiminde yılların verdiği tecrübesi ile öncü bir kuruluştur. Bununla birlikte verdiği eğitimle Türk çocuklarının ulusal ve kültürel kimliklerini yükseltmeyi hedefler.
50 yılı aşkın bir süredir New York Manhattan’da yüzyüze eğitim veren okulumuz, gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinden yapılan eğitimlerle de global bir nitelik kazanmıştır .
Amacımız
Amacımız, bireysel farklılıkların önemsendiği, Atatürkçü düşünce ışığında Türk kültürünü özümsemiş, Türk diline hakim, çağdaş bireyler yetiştirmektir .
Eğitim Kadromuz
Öğretim kadromuz alınında uzman diplomalı, ikinci dil olarak Türkçe öğretme eğitimi almış Türk eğitimcilerden oluşmaktadır.
Mesleklerinde tecrübeli deǧerli sınıf ögretmenlerimiz eǧitim verdikleri sınıflarına göre öǧretim vermektedirler .Işledikleri konuların arasında masallar, oyunlar, müzik ve bilgi yarışma saatleri ile de ögrencilerimizin severek büyük bir istek ve zevkle Türkçe ögrenmelerine yardımcı olmaktadırlar.
Ogrencilerimizin yetişmelerine yardımcı olmak amacı ile Türk olmanın gururunu ve o duyguyu kalplerinde hissetmelerini saǧlamak amacı ile milli günlerimizi, belirli günleri ve haftaları, dini ve milli bayramlarımızı, arkadaşlık ve kardeşlik ortamı içinde hep birlikte çosku ile kutlayarak o sevgiyi hissetmelerine yardımcı olmaktadırlar.
SINIFLARIMIZ
Sınıflarımız anasınıfından başlayarak beşinci sınıfa kadar devam etmektedir.5-15 yas araliginda yas grubuna egitim verimektedir. Türkçeyi hiç bilmeyen öğrencilerimiz için ikinci dil olarak Türkçe öğrenimi (TSL) sınıflarımız vardır. Öğrencilerimizin sınıf seviyesi sene başında öğretmenlerimiz yaptığı yeterlilik sınavı ile belirlenmektedir .Online siniflarimiz da kaliteli egitim vermek ilk amacimiz oldugu icin siniflarimiz 10 kisilik sinifi gecmemektedir. Boylelikle cocuklarimiz online ortamda sik kendilerine soz hakki gelmekte ,daha interaktif bir egitim modeli ile calisilmaktadir. 15 Yas ve ustu yetiskinlerimize de yeterli sayida talep oldugunda TSL sinifi dersleride yapilicaktir.
ANA SINIFI
Okulumuz Anasınıfını bitiren öğrencilerimiz, Türkçe günlük yaşam ile ilgili temel kalıpları ve 4-5 yaş grubunun tanıdığı nesnelerin Türkçe isimlerini öğrenerek 1.sınıfa geçer.
Ana Sınıfımızda temel selamlaşma ve vedalaşma kalıpları, basit soru yapıları (Ne? – mi? gibi…), 10’a kadar sayılar, sınıfımızdaki nesneler, renkler, şekiller, çekirdek aile, vücudumuz, oyuncaklarımız, yiyecekler ve içecekler, hayvanlar, meslekler konuları işlenir. Anasınıfında çocuklarımız Türk Kültür ve Türk Tarihi ile ilgili ana kavramları öğrenmeye başlar. Türk Bayrağını ayırt eder, Atatürk’ü tanır, 23 Nisan Çocuk Bayramını bilir.
Okulumuzda ana materyal olarak kullandığımız Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Dünyam Türkçe 1 ve 2 kitaplarındaki ünite başlıkları her sınıf seviyesinde genişletilerek öğretmenlerimiz tarafından işlenir. Tanışma, Sınıfımız, Çevremiz, Evimiz ve Ailemiz, Vücudumuz, Oyunlarımız, Meslekler, Hayvanlar. Hobiler, Masallar ünite başlıklarımızdır .
1. SINIF
Okulumuzda 1.sınıfı bitiren öğrencilerimiz, öncelikle Türk Alfabesindeki sesleri
tanır, Türkçe okuma ve yazma öğrenir, Türkçe harf karakterleri (ı, ö, ü, ğ, ş, ç) bilir.
Anasınıfında öğrendiği günlük yaşamla ilgili kalıpları geliştirir, kelime dağarcığını
genişleterek Türk dilini 5N1K karşılayacak şekilde konuşur ve anlar. Kelime ile cevap
verme noktasından basit cümle ile cevap verme ve konuşma seviyesine gelir. 1.sınıfta
gramer konuları ünite başlıklarımız içerisinde hissettirilerek öğretilir. A1 seviyesinde
Türkçe dilbilgisi egitim ve ogretimi yapilir. Gunluk yasama iliskin mevsimleri, aylari,
gunleri bilir ve bunlari ana unsurlariyla tarif eder. Türk Kültür ve Türk Tarihi ile ilgili olarak
Türk Bayrağını tarif eder, İstiklal Marşını tanır, Atatürk’ün hayatını bilir, Milli ve Dini
Bayramlarımızı tanır; bu bayramların neden kutlandığını ana hatlarıyla anlar. Türkiye’yi
haritada gösterir. Nasrettin Hoca, Keloğlan, Karagöz ve Hacivat kişilerini eserleriyle tanımaya başlar.
2.SINIF
Okulumuzda 2.sınıfı bitiren öğrencilerimiz, 1.sınıfta öğrendikleri Türkçe harf karakterlerini pekiştirme çalışmalarına devam ederek sebep sonuç bağlantısı kurar, daha ayrıntılı betimleyici ifadeler kullanır, kendini daha etraflı tanıtır, görsellerle ifade edilmiş mekânları/olayları/durumları basit cümlelerle anlatır. Türkçe dilbilgisi olarak A1 ileri seviyede egitim ve ogretim yapilir. Bu gramer konuları ünite başlıkları içerisinde hissettirilerek öğretilir.
Türk Kültür ve Tarihi ile ilgili olarak işlenecek konular 2.sınıf seviyesine uygun olarak başlangıç seviyesinde öğrencilerimize anlatılır. Bu konular Türkiye’nin haritada yeri, başkent Ankara, belli başlı şehirler, Atatürk’ün Hayatı, Çocukluğu, Kişilik Özellikleri Milli Bayramlar ve Törenler (29 Ekim 1923 Cumhuriyet
Bayramı, 10 Kasım 1938 Atatürk’ü Anma, 18 Mart Çanakkale Zaferi, 23 Nisan 1920 TBMM’nin Açılışı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs 1919 Gençlik ve Spor Bayramı), Dünyaca tanınan Türkler, Milli Kültür Kahramanlarımız (Nasrettin hoca, Keloğlan vs.)dir.
Ayrıca Aile bireyleri ve akraba adları da ayrı bir başlık olarak öğrencilerimize öğretilir.
3.SINIF
Okulumuzda 3.sınıfa devam eden öğrencilerimiz Turkce dilbilgisi konularıni ünitebaşlıklarımız içerisinde hissettirilerek öğrenir. Dilbilgisi konuları işlenirken, 1.ve2. Siniflarda ogrenilenleri pekistirmek ve Türkçe harf ve karakterleri daha akıcı kullanmak
yazma ve okuma çalışmaları yapılır. Türkçe dilbilgisi olarak A2 seviyesinde egitim ve ogretim yapilir.
Türk Kültür ve Türk Tarihi konularında başlangıç seviyesinde; Türkiye’nin Coğrafi Konumu, Atatürk’ün Hayatı, Çocukluğu, Kişilik Özellikleri, Milli Bayramlar ve
Törenler, Ülkemize Katkıları Olan Kişiler ve Millî mücadele Kahramanları, Aile bireyleri, akraba adları, Milli Kültür Kahramanlarımız (örn.Nasrettin hoca, Keloğlan), Kültürel soyut ve somut miraslar ogretilir.
4.SINIF
Okulumuzda 4.sınıfa devam eden öğrencilerimiz Turkce dilbilgisi konularıni ünite başlıklarımız içerisinde hissettirilerek öğrenir. Dilbilgisi konuları işlenirken, 3.Sınıfta öğrenilenleri pekiştirip daha akıcı ve yetkin olarak kullanmak için ilgili ünitelerle paralel,
yazma ve okuma çalışmaları yapılır. Türkçe dilbilgisi olarak A2 ileri seviyede egitim ve
ogretim yapilir.
Türk Kültür ve Türk Tarihi konularında, 3.sınıfta başlangıç seviyesinde öğretilmeye başlanan konuların 4.sınıfta genişletilerek işlenmesi hedef alınmıştır.
5.SINIF
Okulumuz 5.sınıfını tamamlayan öğrencilerimiz, kendi duygu ve düşüncelerini ve günlük hayatla ilgili olayları betimleyici metinler yazar, bağlamdan hareketle mecazlı ifadeleri ve kalıpları anlamlandırır, öyküleyici bir metnin konusu, ana düşüncesini belirler, Türkçenin yapısal özelliklerini anlar ve Türkçeyi buna uygun olarak kullanır.
Türkçe dilbilgisi olarak B1 başlangıç seviyesinde egitim ogretim yapilir. Dil bilgisi çalışmaları hem hissettirme yolu hem de gramer terimleri kullanılarak yapılır.
5.sınıf öğrencilerimiz Türk Tarihi ve Kültürü; Türkiye Tarihi (kısa), Türkiye’nin Dünya Üzerindeki
Yeri ve Önemi (Türkiye’nin Coğrafi ve Jeopolitik Konumu ve Komşularımız), Osmanlı İmparatorluğu (Kısa bilgilerle kavram çalışması), Türkiye’nin Komşuları, I.Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları nedenleri ve sonuçları, Atatürk’ü Tanıyalım (Atatürk’ün Hayatı), Kurtuluş Savaşı (Özet), Cumhuriyet’in İlanı (Bağımsızlık, Özgürlük Egemenlik, Cumhuriyet, v.b kavram haritası), Milli ve Dini Bayramlar, Dünya Farklılıklarla Güzel, Ailem, Geçmişim ve Kültürüm, Geçmişten Bugüne/Çocuk Hikayeleri ve Masallar
(Nasrettin Hoca, Karagöz Hacivat, Keloğlan), Tekerlemeler ve Bilmeceler, Gezelim
Görelim, Kültür ve Mirasımız (Ülkemizdeki Güzellikler – Tarihi Yarımada Boğaziçi, Dolmabahçe Sarayi, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet, Kapadokya, Efes,
Pamukkale, Aspendos, Apollon Tapınağı vb.), Unesco Dünya Kültür Mirası listesi’nde Türkiye deki Soyut ve Somut liste başlıkları öğrenir.
TSL (TÜRKÇE HAZIRLIK SINIFI)
TSL sınıfımızda Türkçeyi hiç bilmeyen öğrencilerimize öncelikle Türkçe dilini sevdirmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle öğrencilerimiz dili öğrenmeye açık ve hevesli oluyorlar. 15 yaş altı çocuklarımız için eğitim verdiğimiz TSL sınıfımızda Türkçe kitabımızı referans alarak çok çeşitli sunum, etkinlik ve oyunlarla derslerimiz ilgi çekici ve eğlenceli hale getirerek ders işlemekteyiz. Derslerimize öncelikle selamlaşma ile ilgili kalıplar ve sıklıkla kullanılan Türkçe kelimelerle başlıyoruz. Daha sonra sayılar, renkler, çevremiz, sık kullanılan sıfatlar, evimizle ilgili kelimeler, yiyecek isimleri, ailemiz, mevsimler gibi konularla devam ediyoruz. Bu konular çerçevesinde soru sormayı, şimdiki zamanı kullanmayı, emir kiplerini de öğrenmiş oluyoruz. TSL sınıfımızın sonunda öğrencilerimiz gündelik hayatlarında Türkçe konuşabilmekte ve konuşulanları anlamakta ve de 1. Sınıfa başlamaya hazır olarak seneyi bitirmektedirler.
Eğitim Materyallerimiz
Eğitim programımız, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında öncü ve saygın bir kurum olan Bahçeşehir Üniversitesiyle işbirliği içinde yürütülmektedir
Derslerimizde kullandığımız kitaplar Bahçeşehir Üniversitesi Türkçe ve yabancı diller uygulama ve araştırma merkezinin titizlikle hazırladığı çocuklara yönelik yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kitaplarıdır. Her kitap tema ve dil yapıları açısından bir önceki kitapı tekrar edecek ve öğrencinin dilsel becerisini bir üst düzeye taşıyacak şekilde sarmal bir yapıyla hazırlanmıştır.
Mezuniyet Belgesi
Okulumuzdan mezun olan ögrencilerimiz, Türk ilkokul diplomasına eşdeǧer bir certifika alırlar. Yeterlilik testi imtihanlarindan sonra, Amerikan okullarında kullanılmak üzere yabancı dil eǧitimini bitirdiklerine dair belge alırlar. (Language proficiency)
Eğitim Süremiz ve Veriliş Yöntemi
Eğitimlerimiz her yıl Ekim ayının ilk haftası Cumartesi günü başlar, 37 Hafta aralıksız her hafta sonu Cumartesi günü devam eder. Derslerimiz haftada bir gün Cumartesi günleri çevrimiçi (online) veya yüzyüze( in person ) olarak olmaktadir. Kayit sirasinda talebini cevrimici veya in person olacagini veli belirtmesi gerekmektedir. Egitim yili icinde arada egitim sekilini degistirmek soz konusu olmamaktadir. New York saat dilimi ile sabah 11 de başlayıp öğlen 2 de bitmektedir .
In person egitimimiz yerinde cocuklarimiza saat 2:00 den sonra istege bagli olarak ogrencilerimize ,bu konuda uzman hocalarimiz tarafindan 1 saat halk oyunlari dersi verilmektedir.
Atatürk Okulu Eğitim Kadrosu
ATKB New York Atatürk Okulu Eğitim Kadrosu